Σύλλογος Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος"
Blog
Έρευνα: Κάπνισμα και διαβήτης αποτελούν φονικό συνδυασμό
Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2016 13:48

Το κάπνισμα και ο διαβήτης από μόνα τους είναι επιβαρυντικά για την υγεία ενός ανθρώπου και πιθανώς θανατηφόρα. Aν όμως συνδυαστούν στο ίδιο άτομο, τότε αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...
 
Έχω διαβήτη – Μπορώ να φάω ρύζι;
Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2016 13:33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου για τα άτομα με διαβήτη. Όπως είναι λογικό, αρκετά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να εντάξουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως το ρύζι.

Πώς μπορεί ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να υπολογίζει την πρόσληψη υδατανθράκων και πώς μπορεί να αποτελέσει το ρύζι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής;

Περισσότερα...
 
Η φροντίδα των ποδιών του διαβητικού
Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2012 12:09

 

Ένα από τα θέματα που πρέπει να γνωρίζει καλά ο διαβητοπαθής είναι αυτό που αφορά την φροντίδα των ποδιών του. Τα πόδια του πάσχοντος από σακχαρώδη διαβή­τη, με το πέρασμα του χρόνου, λόγο των επιπλοκών που επέρχονται στα αγγεία (με αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση των περιφερικών ιστών) και στα νεύρα (με αποτέ­λεσμα την μειωμένη αίσθηση του πόνου) γίνονται ευάλωτα έτσι ώστε και ο παραμικρός τραυματισμός εάν δεν γίνει αντιληπτός η αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε έλκος, λοίμωξη έως και νέκρωση (γάγγραινα).

Η νέκρωση είναι η χειρότερη εξέλιξη και η ανάγκη ακρωτηριασμού εν μέρει η όλου του άκρου γίνεται αναπόφευκτη.

Ο πάσχων από σακχαρώδη διαβήτη έχει την δυνατότητα να αποφύγει αυτή την βα­ριά αναπηρία ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

• Τήρηση της διαιτητικής και φαρμακευτικής αγωγής ,

• Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή του αλκοόλ,

• Περιποίηση των ποδιών,

• Αποφυγή των τραυματισμών.

Περισσότερα...
 
Διαβήτης & Καλοκαίρι
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 20:32

Το ότι έχετε διαβήτη δεν σας αποκλείει από τις απολαύσεις που προσφέρει η ζωή.Συχνά οι περισσότεροι διαβητικοί αναρωτιούνται πως θα ανταπεξέλθουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους.Στις διακοπές δεν ακολουθείται πάντα το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει τα τρένα τα πουλμαν τα αεροπλάνα μπορεί να έχουν καθυστερήση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση για τα αυτοκίνητα οδηγεί στον αποπρογραμματισμό.Γι' αυτό πάντα θα πρέπει να έχετε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης.

ΠΟΤΑ: Παντού υπάρχει καφές τσάι νερό που μπορείτε να πίνετε άφοβα.Επίσης μπορείτε να πίνετε αναψυκτικά τύπου light.Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι οι φρέσκοι η συντηρημένοι χυμοί περιέχουν 10γρ. υδατάνθρακες τα 100ml.Όσον αφορά το αλκόο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αιθανόλη είναι ισχυρός αναστολέας της γλυκονεογένεσις και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία κυρίως σε νηστικά άτομα. Παρ' ότι η κυκλοφορούσα ινσουλίνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.Συστήνετε μικρή ποσότητα αλκόολ και αυτοί πάντα μετά από γεύμα. Εάν πιείτε πολύ τότε πριν πάτε για ύπνο πρέπει να φάτε κάτι π.χ. φρούτα, γάλα ή κράκερ ώστε να αυξάνετε το σάκχαρο αργά για αρκετές ώρες.Το σάκχαρο θα πρέπει να μην είναι κάτω από 180mg/dl πριν πάτε για ύπνο. Μειώστε την δόση της ινσουλίνης κατά 2-4 μονάδες για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Μην κοιμάστε μόνος, ενημερώστε τους δικούς σου. Πρέπει να θυμάστε ότι το αλκόολ εμποδίζει την ικανότητα του γλυκογόνου να αυξήσει την παραγωγή του σακχάρου στο ήπαρ. Η Βρετανική εταιρεία για τον διαβήτη συστήνει: " Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλκόολ πρέπει να είναι για τους άντρες ίση περίπου με τρία ποτήρια κρασί λευκό ξηρό και για τις γυναίκες ίση με δύο.Ποτέ αλκοολ χωρίς φαγητό η πριν την οδήγηση.

Περισσότερα...
 
Παράγοντες που καθορίζουν το γλυκαιμικό δείκτη
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 20:32

 

Σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τον Γλυκαιμικό Δείκτη της τροφής

Η μέθοδος μαγειρέματος

Το μαγείρεμα και η επεξεργασία της τροφής αυξάνει τον Γλυκαιμικό Δείκτη της τροφής γιατί διογκώνει (φουσκώνει) τα άμυλα στην τροφή και τα κάνει πιο εύπεπτα (απορροφούνται πιο γρήγορα δηλαδή). Ένα καλό παράδειγμα είναι το ρύζι.

Η φυσική κατάσταση της τροφής

Ένα περίβλημα με ίνες, σαν αυτό που έχουν οι ολόκληροι σπόροι ή τα όσπρια, επιδρά σαν φυσικό εμπόδιο και αυξάνει τον χρόνο της πέψης (απορροφάται πιο αργά), μειώνοντας τον Γλυκαιμικό Δείκτη της τροφής. Τα φασόλια, το ολόκληρο κριθάρι και το σικαλένιο ψωμί είναι καλά παραδείγματα.

Ο τύπος του αμύλου

Υπάρχουν δύο τύποι αμύλου στις τροφές. Η αμυλόζη και η αμυλοπικτίνη. Όσο περισσότερη αμυλόζη έχει μια τροφή τόσο χαμηλότερος είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης της.

Περισσότερα...
 
Ο ψυχικός κόσμος του διαβητικού ασθενή
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 20:32

Ο διαβήτης λόγω του κινδύνου των επαπειλούμενων επιπλοκών, διαταράσσει τον ψυχικό κόσμο των ασθενών. Από το γεγονός και μόνον του περιορισμού των απολαύσεων των ασθενών, καθώς ότι μέγιστη πλειοψηφία, περί τα 70% των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι παχύσαρκοι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά υπόκειται σε ψυχολογική πίεση. Σε ακόμη μη δεινότερη θέση είναι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι, οι οποίοι λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με το ποσό και τις ώρες της διατροφής. Επιπλέον, το συχνά υπερπροστατευτικό περιβάλλον, ωθεί τους διαβητικούς ασθενείς να αισθάνονται ότι πρέπει να απολογούνται για την κατάστασή τους.

Περισσότερα...
 
Τι χρειάζεστε στις διακοπές
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 20:32

Ανεξάρτητα με το μέσο το οποίο θα ταξιδέψετε φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε όπως:

1. Προμήθεια ινσουλίνης, ή στυλών, βελόνες

2. Τον μετρητή του σακχάρου σας και τα λοιπά αναγκαία υλικά όπως [π.χ. ταινίες για την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα ή στα ούρα κλπ, αρκετές για όσο διάστημα θα λείψετε).

3. Επιπλέον προμήθειες όλων των παραπάνω για μία εβδομάδα

Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL