Σύλλογος Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος"
Διαβήτης & Καλοκαίρι
Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012 20:32

Το ότι έχετε διαβήτη δεν σας αποκλείει από τις απολαύσεις που προσφέρει η ζωή.Συχνά οι περισσότεροι διαβητικοί αναρωτιούνται πως θα ανταπεξέλθουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους.Στις διακοπές δεν ακολουθείται πάντα το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει τα τρένα τα πουλμαν τα αεροπλάνα μπορεί να έχουν καθυστερήση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση για τα αυτοκίνητα οδηγεί στον αποπρογραμματισμό.Γι' αυτό πάντα θα πρέπει να έχετε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης.

ΠΟΤΑ: Παντού υπάρχει καφές τσάι νερό που μπορείτε να πίνετε άφοβα.Επίσης μπορείτε να πίνετε αναψυκτικά τύπου light.Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι οι φρέσκοι η συντηρημένοι χυμοί περιέχουν 10γρ. υδατάνθρακες τα 100ml.Όσον αφορά το αλκόο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αιθανόλη είναι ισχυρός αναστολέας της γλυκονεογένεσις και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία κυρίως σε νηστικά άτομα. Παρ' ότι η κυκλοφορούσα ινσουλίνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.Συστήνετε μικρή ποσότητα αλκόολ και αυτοί πάντα μετά από γεύμα. Εάν πιείτε πολύ τότε πριν πάτε για ύπνο πρέπει να φάτε κάτι π.χ. φρούτα, γάλα ή κράκερ ώστε να αυξάνετε το σάκχαρο αργά για αρκετές ώρες.Το σάκχαρο θα πρέπει να μην είναι κάτω από 180mg/dl πριν πάτε για ύπνο. Μειώστε την δόση της ινσουλίνης κατά 2-4 μονάδες για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Μην κοιμάστε μόνος, ενημερώστε τους δικούς σου. Πρέπει να θυμάστε ότι το αλκόολ εμποδίζει την ικανότητα του γλυκογόνου να αυξήσει την παραγωγή του σακχάρου στο ήπαρ. Η Βρετανική εταιρεία για τον διαβήτη συστήνει: " Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλκόολ πρέπει να είναι για τους άντρες ίση περίπου με τρία ποτήρια κρασί λευκό ξηρό και για τις γυναίκες ίση με δύο.Ποτέ αλκοολ χωρίς φαγητό η πριν την οδήγηση.

Η Διατήρηση της ινσουλίνης: Υπάρχει μεγάλη ανησυχία όσο αφορά την διατήρηση της ινσουλίνης εκτός ψυγείου. Δεν παρουσιάζετε συνήθως πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη δεν πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία πάνω από 25 C , για περισσότερο από 1-2 βδομάδες. Όταν ταξιδεύετε με κλίμα όπως της ελλάδος η ινσουλίνη μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για όσο θέλετε με την προυπόθεση να μην εκτείθετε στον ήλιο η σε εστίες θέρμανσης. Όταν ταξιδεύετε σε τροπικά κλίματα τότε πρέπει να την διατηρείτε σε ψυγείο. Η ινσουλίνη δεν πρέπει ποτέ να καταψύχετε ούτε να αφήνετε στον χώρο τον αποσκευών του αεροπλάνου γιατί εκεί είναι δυνατή η κατάψυξη.Πρέπει πάντως να γνωρίζετε οτι η ένεση πονά λιγότερο όταν η ινσουλίνη δεν είναι πολύ κρύα.

Καλοκαιρινές διακοπές: Φροντίστε να έχετε το αντηλιακό σας με κατάλληλο δείκτη προστασίας. Φοράτε πάντα καπέλο, ελαφρά παπούτσια. Μην περπατάτε ποτέ με γυμνά πόδια. Αν σας τσιμπήσει κάτι και χρειασθεί ένεση κορτιζόνης θα πρέπει να αυξήσετε και την δόση της ινσουλίνης, αφού πρώτα ελέγξετε το σάκχαρο σας.Για πρόληψη της ναυτίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα κατά της ναυτίας.Τα φάρμακα αυτά δεν διαταράσσουν την ισορροπία του διαβήτη.Προσοχή ομως γιατι αυτά έχουν την τάση να προκαλούν υπνηλία. Καλό είναι να μην οδηγεί κανείς όταν τα πάρει. Σε περίπτωση εμέτων η ινσουλινοθεραπεία πρέπει να συνεχιστεί επειδή το σάκχαρο μπορεί να αυξηθεί και να οδηγήσει σε κετοξέωση. Θα πρέπει να λαμβάνονται υδατάνθρακες σε υγρή μορφή η στην μορφή εκείνη που δέχεται καλύτερα ο διαβητικός η ότι έχει την καλύτερη γεύση. Πρέπει να γίνεται συνεχώς μέτρηση σακχάρου στο αίμα ή ίσως και στα ούρα.σε περίπτωση άυξησης του σακχάρου προτιμάτε η επιπλέον χορήγηση κρυσταλικής ινσουλίνης. Αν οι έμετοι συνεχιστούν θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για ρύθμιση με ενδοφλέβια έγχυση υγρών και ινσουλίνης για την πρόληψη της κετοξέωσης.